Jak zrobić sobie lamingtony?

Lamingtony to popularny australijski deser, od kilku lat ciasteczka te mają nawet swoje własne święto. Ich smak odpowiadać będzie miłośnikom czekolady, kokosa i biszkoptów.
Te biszkoptowe ciasteczka są w Australii tak popularne, że od kilku lat mają nawet swoje własne święto. Ich smak odpowiadać będzie miłośnikom czekolady, kokosa i biszkoptów. Krótko mówiąc, to ciastka dla każdego.
/ 17.06.2011 10:57
Lamingtony to popularny australijski deser, od kilku lat ciasteczka te mają nawet swoje własne święto. Ich smak odpowiadać będzie miłośnikom czekolady, kokosa i biszkoptów.

Na cześć żony gubernatora

Jak wieść niesie, ciasteczka powstały w wieku XIX i zostały nazwane na część Lady Lamington, żony urzędującego wówczas gubernatora Queensland. Do ich powstania przyczyniła się gospodarność miejscowych kobiet, które nie chciały wyrzucać nieco już podeschniętych biszkoptów. Wymyśliły więc deser, który pozwalał dać drugie życie biszkoptowym kawałkom. Dziś deser przygotowuje się od podstaw, nie poszukując w szafkach biszkoptowych resztek, ale po prostu piekąc ciasto.

Zobacz także: Jak przygotować petits four?

Pyszne kostki

Na początku pieczemy zwykłe ciasto biszkoptowe. Jeśli planujemy kostki przekroić potem i przełożyć warstwą dżemu czy bitej śmietany, ciasto należy upiec w większej formie. Jeśli zostaniemy przy kostkach wyłącznie biszkoptowych, powinny być nieco wyższe i tu przyda się nieco mniejsza forma, aby ciacho poszło bardziej w górę. Kiedy już jest gotowe, przystępujemy do zrobienia czekoladowej polewy.

Nie ma w tym żadnej tajemnicy. Jeśli zdecydujemy się na bardziej płynną, wniknie ona głębiej w ciasto. Jeśli zrobimy ją nieco bardziej na gęsto, oblepi ciasto i pozostanie na zewnątrz. Australijczycy lubią, gdy polewa wchodzi w ciasto, u nich zatem jest ona dość rzadka. Kiedy mamy już i ciasto, i polewę, przystępujemy do rytuału łączenia. Ciasto tniemy na kostki o boku mniej więcej pięć centymetrów i każdą z nich zanurzamy w polewie, trzymając kostkę między dwoma widelcami, aby cała dokładnie otuliła się polewą.

Po wyjęciu obtaczamy kostkę obficie w wiórkach kokosowych i odkładamy na metalową kratkę, by ostygła. Biszkoptowo-czekoladowo-kokosowe kostki są deserem prostym, ale nader smakowitym. 

Zobacz także: Jak zrobić cassatę?

Redakcja poleca

REKLAMA