Jakie przysmaki jada się w Australii

Australijskie przysmaki.
Jakich przysmaków możemy spodziewać się w Australii?
/ 16.02.2012 14:32
Australijskie przysmaki.

Tradycyjna kuchnia bazowała jeszcze na potrawach, które trafiły do Australii za sprawą emigrantów z Anglii. Obecnie to kuchnia czerpiąca inspiracje z wielu kuchni świata. To również kuchnia, która nie każdemu przypadnie do gustu – a to wszystko za sprawą nietypowych przysmaków, jakich możemy spróbować na tym kontynencie. W Polsce chyba mało osób zdecydowałoby się na spróbowanie mięsa z emu, orki (miecznika) z pomarańczami czy zupy z ogona kangura. To potrawy bardzo odmienne od naszych rodzimych. Zaskakujące smakiem i wyglądem. Poniżej klika propozycji przepisów na egzotyczne dania australijskie. Spróbować zawsze warto, bo w końcu do odważnych świat należy.

Zobacz także: Rodzima kuchnia Aborygenów

Pieczeń z emu

Składniki:

  • 1 kg mięsa z emu
  • 30 dag boczku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • olej do smażenia

Marynata:

  • 3 łyżeczki cukru
  • 0,5 szklanki przecieru pomidorowego
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 0,5 szklanki octu winnego
  •  łyżeczka tymianku
  •  łyżka sosu worcester
  •  2 łyżki oleju
  • drobno posiekana cebula
  • pieprz
  • sól

Sposób przyrządzania:

Mięso umyj, osusz, ponacinaj. W głębokiej misce dokładnie wymieszaj składniki, niezbędne do przyrządzenia marynaty. Do marynaty dodaj mięso. Namocz i odstaw na jeden dzień do lodówki. Po upływie tego czasu, w nacięciach mięsa umieść plasterki boczku. Następnie obsmaż mięso z obu stron na oleju i umieść w brytfance. Zagotuj bulion i dodaj do niego mięso. Wstaw brytfannę do piekarnika i piecz w temperaturze 160°C przez około 60 minut. Polewaj mięso sosem z brytfanki. Najlepiej smakuje z ziemniakami i dodatkiem świeżych surówek.

Polecamy: Jak wygląda nowoczesna kuchnia australijska?

Miecznik z pomarańczami

Składniki:

  • 6 dzwonków miecznika
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • Sałatka z pomarańczy:
  • 3 pomarańcze pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki posiekanych listków bazylii
  • 4 łyżki oliwy

Sposób przyrządzania:
W  naczyniu wymieszaj wszystkie składniki marynaty, przypraw do smaku pieprzem i solą.  Rybę umyj i włóż do marynaty, dokładnie mieszaj, tak, żeby ryba była dobrze zamoczona w marynacie. Przykryj naczynie i umieść na ok. godzinę w lodówce. W międzyczasie zacznij przygotowywać sałatkę. Pokrój pomarańcze, włóż je do miski, dodaj oliwę z oliwek, świeże liście bazylii, wymieszaj starannie te składniki i przypraw do smaku solą i pieprzem. Wyjmij rybę z marynaty (marynatę zachowaj), ułóż na ruszcie grilla lub w piekarniku. Opiekaj przez 10 minut z każdej strony, co parę minut polewaj dzwonki marynatą. Gdy ryba jest już miękka,  przełóż ją na talerz i podawaj z wcześniej przygotowaną sałatką z pomarańczy.

Zobacz także: Pieczony posom - zaskakujący przysmak nowozelandzkiej kuchni

Zupa z ogona kangura

Składniki:

  • 1 ogon kangura
  • oliwa
  • 3 duże marchewki
  • 1 seler
  • 2 pietruszki
  • natka pietruszki
  • 100g masła
  • 1 czerwona cebula
  • 3 liście laurowe.
  • woda
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Podgrzej piekarnik do 200 stopni. Ogon kangura namocz w oliwie i piecz w piekarniku aż cały zbrązowieje. W międzyczasie umyj warzywa, a następnie pokrój. Włóż je do oddzielnego naczynia.

Roztop masło i podsmaż cebulę aż nabierze złocistego koloru. Dodaj pozostałe warzywa. Duś wszystkie powoli przez około 10 minut. Upieczony ogon ułóż na warzywach, dodaj liście laurowe, pieprz, sól, a następnie zalej wodą, tak, aby cały ogon był zamoczony w wodzie. Gotuj aż mięso będzie łatwo odchodziło od kości. Przed zdjęciem z ognia dodaj świeżo posiekaną natkę pietruszki.

Polecamy: Jak się jada vegemite?

Inne australijskie specjały

Pasta vegemite – popularna zarówno w Australii jak i w nowej Zelandii. Jej skład oparty jest głównie na wyciągu z drożdży. Używana głównie do smarowania pieczywa na kanapki.

Anzac biscuits – ciasteczka z kokosa, płatków owsianych i syropu cukrowego.

Lamingtony – biszkoptowe kawałeczki oblane czekoladową polewą i obtoczone wiórkami kokosowymi.

Tort Pawłowa (Pavlova) – nazwany na cześć uczczenia występów słynnej primabaleriny Anny Pawłowej w Australii. Przepyszny tort bezowy z owocami z dodatkiem bitej śmietany. To australijski przysmak, który przypadnie do gustu każdemu łasuchowi.

Zobacz także: Prosty sposób na lamingtony.

Redakcja poleca

REKLAMA