Jakie są australijskie wina?

Krótko mówiąc, to jedne z najlepszych win świata. Świeże, młode, wytworne. Nie brak im ani klasy, ani oryginalności. Warto spróbować.
/ 17.06.2011 20:21

Zorganizowane sadzenia

Podobno pierwsze winne krzewy pojawiły się w Australii za sprawą gubernatora Arthura Philipa, który w 1788 roku zasadził winorośl w swoim ogrodzie w Sydney. W następnych latach pojawili się pierwsi producenci, odważnie wkraczający na tereny znane Europejczykom od stuleci i zaczęli się uczyć winiarskiego rzemiosła. Przełomem okazało się wielkie przedsięwzięcie Szkota Jamesa Busby’ego, który podszedł do sprawy kompleksowo. Zebrał w Europie ponad pięćset odmian winorośli i przewiózł je do Sydney, gdzie nakazał zasadzenie ich w miejscowym ogrodzie botanicznym, skąd potem zaczęły się rozprzestrzeniać na cały kontynent. I choć daleką podróż z Europy przetrwało ponad trzysta odmian, to i tak stanowiło to doskonały początek dla miejscowego winiarstwa.

Zobacz także: Czym upijają się Argentyńczycy - vino argentino

Powoli do sukcesu

Historia produkcji wina w Australii nie była wolna od przeszkód, w drugiej połowie dziewiętnastego wieku i tu pojawiła się zabójcza zaraza filoksery, na szczęście objęła tylko część kraju. W pozostałych rejonach można było rozwijać produkcję. Początkowo tworzono tu przede wszystkim wina wzmocnione, na które było duże zapotrzebowanie wśród Brytyjczyków. Powoli jednak do miejscowych winiarzy zaczęło docierać, że są w stanie robić świetne wina jakościowe. Od lat siedemdziesiątych minionego wieku udoskonalają technologię, wprowadzają nowe rozwiązania, eksperymentują z odmianami i kupażami. Wśród winnych szczepów dominuje shiraz, cabernet sauvignon, merlot i pinot noir, a wśród odmian białych chardonnay, semmilon i riesling.

Zobacz także: Jakie są niemieckie wina?

Szczypta geografii

Dziś na terenie Australii znajduje się ponad 1600 winnic i liczba ta stale wzrasta. Zdecydowana większość krajowej produkcji jest w rękach grupy wielkich producentów, jest ich ok. 20. Zaledwie około dziesięciu procent udziału w rynku należy do małych producentów. Ich siłą jest innowacyjność i kreatywność. Cały kraj dzieli się na kilka wielkich regionów: Australia Południowa, nowa Południowa Walia, Wiktoria i Tasmania, Australia Zachodnia. Każdy z regionów ma swoją specyfikę, odmienny klimat i glebę, a to sprawia, że powstają w nim inne wina. Bez większego trudu znaleźć wśród nich można wina najwyższej jakości, pełne charakteru i smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA