Mięso z kangura - specjalność kuchni australijskiej

Kotlet z grilla.
Mięso z kangura wydaje się w Polsce dość egzotyczne. Bardzo trudno je dostać w sklepach, a jeżeli już je dostrzeżemy, okazuje się niewiarygodnie drogie, bo około 130 złotych za kilogram. W Australii, natomiast, jest tańsze nawet od wołowiny, jagnięciny czy wieprzowiny. A oto kilka pomysłów jak można wykorzystać mięso z kangura.
/ 28.02.2012 20:03
Kotlet z grilla.

Mięso z kangura - smaczne i zdrowe

Mięso z kangura jest jedyne w swoim rodzaju i niepowtarzalne. Jego barwa jest ciemnoczerwona, ma specyficzny zapach, jest delikatne i kruche. W smaku przypomina odrobinę wieprzowinę, jednak jest dużo zdrowsze od tego popularnego u nas mięsa. Zawartość tłuszczu w mięsie z kangura wynosi zaledwie 2 %, może się także pochwalić niską ilością cholesterolu. Z kolei dostarcza organizmowi dużo białka i minerałów, jest też bogate w takie składniki odżywcze jak sód, żelazo, cynk, witaminy z grupy B12 czy kwasy tłuszczowe CLA. Doskonale nadaje się do grillowania i pieczenia. Wystarczy je włożyć na 40 minut do marynaty z oliwy i drobno posiekanej papryczki chilli, a następnie upiec w piekarniku. Nie mniej smaczne jest też smażone mięso z kangura. Oto dwa przepisy na dania australijskie.

Zobacz także: Grillowanie po australijsku

Burgery z kangura

Składniki:

  • 500 g mięsa z kangura
  • 1 cebulka, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka kminku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • sól, pieprz
  • bułka tarta (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzania:

Mielimy mięso, dodajemy posiekaną cebulkę, kminek, tymianek, jajko i skórkę z cytryny, a następnie wszystko mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa na burgery jest zbyt mokra i kleista, należy dodać bułkę tartą. Formujemy około 8 burgerów i smażymy je na patelni przez około 5-7 minut z każdej strony. Gotowe burgery podajemy z bułką i sałatką pomidorową.

Zobacz także: Australijskie piwa

Kangur Stir-fry

Składniki:

  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miso
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 250 g fileta z kangura
  • 1 szklanka groszku cukrowego
  • pół brokuła
  • pół główki kapusty
  • 1 zielona papryka
  • kiełki
  • pół cukinii

Sposób przyrządzania:

W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki na sos: imbir, posiekany czosnek, sos rybny, sos sojowy, miso i olej sezamowy. Rozgrzewamy olej roślinny w woku i smażymy filet z kangura przez około 3-5 minut z każdej strony, tak, aby lekko się zarumienił. Zdejmujemy z woka mięso, a wrzucamy groszek cukrowy, niewielkie różyczki brokuła, posiekaną główkę kapusty, paprykę pokrojoną w małą kostkę, kiełki i cukinię pokrojoną w półplasterki. Smażymy i mieszamy aż warzywa lekko zmiękną, wtedy dodajemy przygotowany wcześniej sos i gotujemy jeszcze około 5 minut na średnim ogniu. W tym czasie kroimy filet z kangura w kostkę i wrzucamy na patelnię. Serwujemy gorące.

Zobacz także: Stir-fry

Redakcja poleca

REKLAMA