Połączenie smaków
Kuchnia nowozelandzka jest jaka sama Nowa Zelandia – bardzo wiele zawdzięcza wpływom imigrantów z całego świata, którzy wybrali krainę kiwi na swoją nową ojczyznę. Każdy imigrant przybył z bagażem kulinarnych tradycji, którym starał się być wierny nawet na drugim krańcu świata.
Nic zaskakującego w tym, że potrawy kuchni nowozelandzkiej łączą w sobie produkty z różnych stron globu, podobnie jest z poniższą sałatką z awokado i szynką parmeńską.
Zobacz także: Jak przyrządzić małże nowozelandzkie?
Co potrzebujemy?
Będziemy potrzebować ok. 100 gram szynki parmeńskiej, 700 gram fasolki szparagowej, około tuzina pomidorków koktajlowych, 1 awokado, trochę pokruszonego sera feta, 60 ml oliwy z oliwek, trochę octu balsamicznego i przyprawy – czosnek, sól, pieprz.
Potrzebna też będzie garstka orzechów piniowych, które jednak bywają trudne do dostania – można je zastąpić włoskimi lub ziemnymi.
Fasolkę szparagową gotujemy około 5 minut, dobrze odsączamy wodę i odkładamy.
Na patelni prażymy orzechy na łyżce oliwy, obok kroimy awokado na małe, równe kawałki. Podobnie robimy z pomidorkami - najlepiej pokroić je w ćwiartki.
Szynkę również kroimy w wąskie paseczki i wszystkie składniki – szynkę parmeńską, fasolkę, awokado, pomidory, orzeszki i i fetę wrzucamy do dużej miski i mieszamy.
Następnie przystępujemy do robienia dressingu – mieszamy resztę oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, pokrojony czosnek oraz sól i pieprz. Polewamy nimi sałatkę.
Całość najlepiej smakuje serwowana od razu.
Polecamy też: Wina w Nowej Zelandii.